
Produse din gama proteinelor si a zaharidelor
Produsele noastre de top
Un aliment preferat de toți !
Ouăle..
3.Ouăle- ieftine şi pline de proteine , se consumă întregi, cu tot cu gălbenuş şi albuş pentru a beneficia de bogăţia de proteine. (un ou întreg mediu - 46 g - prăjit conţine 6,26 g proteine.


Cand vine vorba de brânzeturi!
Brânza de vaci..
4. Brânza de vaci - 16 grame de proteine la jumătate de cană de brânză şi gust de-li-cios! Amestecată cu fructe sau legume este şi mai bună şi oferă toate substanţele nutritive de care e nevoie, plus o mare cantitate de proteine.
Cate ceva de băut!
Proteine din Zer..
5. Proteine din zer - este alegerea de top a culturiştilor şi probabil va rămâne aşa pentru mult timp de-acum încolo. Potrivit unor sondaje realizate în rândul sportivilor, proteinele din zer sunt cele mai eficiente în dezvoltarea masei musculare.


Rol structural
Proteinele au rol structural pentru că se regăsesc în structura tuturor țesuturilor și funcționează ca niște "cărămizi" în construirea și consolidarea celulelor din corpul uman.
De exemplu, keratina este proteina din epidermă, păr și unghii și se caracterizează prin rezistență chimică și mecanică. Elastina constituie țesutul fibros al arterelor și conferă țesuturilor capacitatea de întindere fără risc de rupere. Colagenul reprezintă componenta principală din țesuturi conjunctive, tendoane, ligamente, cartilaje, piele și oase.

Rol energetic
Pentru fiecare gram de proteine se elibereazå prin ardere în organism o cantitate de cåldurå de aproximativ 4,1 calorii mari. Astfel, 15-20% din necesarul energetic al organismului provine din oxidarea aminoacizilor proteinogeni.
Rol fiziologic și chimic
Proteinele de respirație au un rol fiziologic major: hemoglobina asigură transportul oxigenului și al dioxidului de carbon, iar mioglobina are rol în transportul oxigenului la nivel muscular.
Rol de apărare
În componența sângelul se regăsesc, pe lângă hematii, leucocite si trombocite, proteine specifice care sunt de două feluri: albumine și globuline. Dintre acestea, globulinele (alfa 1 si alfa 2 globuline, beta globuline si gammaglobuline) au rol important în apărarea organismului. Gamaglobulinele de tip imunoglobulină se regăsesc în anticorpi, componente cu rol esențial în funcționarea sistemului imunitar.
Rol funcțional
Proteinele au rol funcțional pentru că sprijină procesele energetice și formatoare din organism, prin hormoni, enzime, factori de coagulare, transmițători sinaptici. Dintre acestea, cea mai importantă proteină cu rol hormonal este insulina.

Care este necesarul zilnic de proteine?
Conform studiilor medicale de nutriție, o persoană adultă trebuie să beneficieze de un aport de proteine între 10% și 35% din caloriile zilnice consumate. Un gram de proteină consumat reprezintă 4 calorii.
Folosind aceste date numerice, valorile recomandate per kilogram de greutate corporală sunt:
- 0,83 grame proteine per kg de greutate corporală - pentru adulți, indiferent de vârstă;
- 0,83 - 1,31 grame per kg de greutate corporală, pentru sugari, copii și adolescenți, în funcție de vârstă.
Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de un regim proteic special. De asemenea, persoanele care vor să acumuleze masă musculară trebuie să consume proteine pană la 20-30% din cantitatea de calorii ingerate în fiecare zi.
Componente din clasa Zaharidelor

Zaharoza
Zaharoza este o dizaharida foarte raspandita in natura,intalnindu-se in special in sfecla de zahar si in trestia de zahar.
- 12%-23% in sfecla de zahar.
- 20%-27% in trestia de zahar.
- are gustul dulce,culoare alba
- formula chimica este:C12H22O11
- este solubila in apa
- este insolubila in solventi organici
- gustul este dulce

Glucoza
Glucoza este compusul organic care apartine clasei zaharidelor,avand sase atomi de carbon in molecula si o grupare carbonil,fiind numita si aldohexoza.
- formula chimica este:C6H1206.
- glucoza tehnica - concentratie de 75%
- glucoiza cristalizata- tablete-99%.
- sirop de glucoza-32.40%. concentratie.
- punct de topire foarte ridicat
- are gust dulce
- este unul dintre produsii de fotosinteza ai plantelor (obtinere naturala)

Amidon
Amidonul este o polizaharida care din punct de vedere structural este alcatuita din amiloza si amilopectina.
- se gasetse in tuberculi sau seminte.
- are formula bruta:(C6 H10 05)n.
- este folosit in industria alimentara.
- este insolubil in apa
- substanta amorfa

Celuloza
Celuloza este o substanta macromoleculara naturala din clasa glucidelor fiind constituentul principal al membranelor celulare vegetale.
- apare in stare pura in componenta bumbacului
- se foloseste in industia textila
- culoarea poate fi transparenta
- formula bruta este: (C6H10O5)n
- este o substanta insolubila in apa
- este alcatuita din 44,4% carbon,6,2% hidrogen si 49,4% oxigen

Fuctoza
Fructoza este un compus organic din clasa zaharidelor fiind o monozaharida de tipul cetohexozelor.
- are formula bruta: C6H12O6
- apare in stare libera in fructele ducli
- are doua grupari de alcool primar (glucoza are una)
- este o substanta solida si cristalizata
- este cea mai dulce monozaharida
- este solubila in apa si metanol